Yurtdışı Marka Tescili

Yurtdışı Marka Tescili

Bir firma eğer marka tescil başvurusunu Türkiye sınırları içerisinde yaptırmış ise , sadece Türkiye sınırları içerisinde markasını koruma altına almış olur.

Marka başvuru yapmış firma sahiplerinin ihracat , fuar düzenlemeleri veya katılımları , yurt dışında herhangi bir firmaya bayilik verme gibi nedenlerden dolayı ülke sınırlarının dışına çıkardıkları ürün veya hizmetlerine ait markalarını da ilgili ülke ve ülkelerde marka tescilinin yapılması gerekir.

Diğer ülkelerde markanızı tescil edilmesi için dört farklı marka tescil sistemi bulunmaktadır.

  • Uluslar arası marka tescili , bir diğer anlamı ise ; Madrid Protokolü Sistemi
  • Topluluk Marka Tescil Sistemi
  • Ulusal Marka Tescil
  • Bölgesel Marka Tescil

Bu yazdıklarımızı kısaca özetleyecek olursak ;

  • 1. Uluslararası Marka Tescil ( Madrid Protokolü Sistemi )

Bu sistem uluslar arası marka tescili , Türkiye’nin 1999 yılından itibaren Madrid Protokolü’ne üye olması ile birlikte tek bir başvuru ile Avrupa birliği dahil olmak üzere birden fazla ülkede veya bütün ülkelerde markanızın korunmasını sağlayan bir sistemdir.

  • 2. Topluluk Marka Tescil Sistemi

Avrupa Topluluğu’na üye olan tüm ülkelerde tek bir başvuru ile koruma sağlayan ve ülkelerin hepsinde geçerli olan bir sistemdir. Tek bir marka başvurusu yapılarak topluluk üyesi devletlerde geçerli olan marka tescil belgesi alınabilmektedir. Ayrıca Türk vatandaşları Paris sözleşmesi gereği Topluluk markası tescil ettirebilir ve Avrupa Topluluğu’nda korunmasını sağlayabilmektedirler.

  • 3. Ulusal Marka Tescili

Ulusal Marka tescil toplu tescil sistemlerine Avrupa birliği topluluk sistemi WIPO gibi üye olmayan diğer ülkeler için tek tek müracaat ederek koruma sağlayabilirler. Bu marka tescil hizmetinde ülkeler arasında ki karşılıklılık ilkelerine göre işlemler sağlanır. Her ülkenin ulusal başvurusu ilkeleri farklılık göstermektedir.

Marka başvurusu ve tescil ücreti ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Maliyet ilgili ülkenin yasal olarak düzenlenmelerine göre tescil edilecek mal veya hizmet sınıflarının 1’i geçmesi halinde başvurunun itiraz edilmesi gibi konularda artış olmaktadır.

  • 4. Bölgesel Marka Tescil Sistemi

Bölgesel Marka Tescili birden fazla ülkenin bir araya gelmesi ve üye ülkelerde geçerli bölgesel nitelikli koruma sistemidir.

  • BENELUX

Belçika, Hollanda ve Lüksembourg ülkeleri Benelux Marka Tescil Sistemi’ni geliştirmiştir. Benelux Marka Ofisi'ne yapılan tek başvuru ile koruma kapsamı 3 ülkeyi ’de kapsamına almaktadır.

  • OAPI

OAPI-Afrika Fikri Haklar Örgütü üyesi ülkelerde (Benin, Burkina-Faso, Cameroon, Central African Republic, Chad, Congo,, Equatorial Guinea, Gabon, Guinea (Conakry), Guinea-Bissau, Ivory Coast, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Togo) tek başvuru sayesinde bölgesel marka korunması sağlanmaktadır.